Wednesday, February 9, 2011

Jom main Lego!!!

Mesti korang tau kan lego, mainan yg cantum2 tu..dulu masa kecik2 salu gak main benda ni tapi bukan brand Lego pun..yg murah2 tu jerk..tapi perasan tak, walaupun yang biasa2 tu je, kita tetap panggil dia lego...besar jugak pengaruh lego ni..ehh aku tak tau pulak orang lain, tapi kalau aku mainan cenggitu, semua aku bantai panggil lego.

Sebenarnya ada cerita di sebalik lego ni..hehe..dalam awal tahun 2010 aku dapat interview Model Builder untuk Legoland Malaysia yang akan siap 2012 ni di Johor. Korang tau kan? Sekarang ni dah ada beberapa orang dah Model Builder Malaysia. Nak dijadikan cerita, mula2 aku pegi untuk hadiri interview tu tapi akhirnya aku "ce" "alip" "but"...wawawawa...kenapa aku cabut??? hahahah

Aku pun sengal jugak masa tu, nampak muke Mat Salleh je yg kuar dari pintu hall tu aku dah gabra. Maklum MUET aku dapat Band 6...kekeke. Tapi best jugak keje Model Builder ni, mencabar.

Masa interview tu dia buat kat Puteri Pacific. Berkobar2 aku pegi sorang2..sampai sesat2 jalan. Nasib tangki minyak full. Alkisahnya, aku dapat tau tentang interview tu dari salah sorang staff dia, interview tu ada 4 stage.

Stage 1 : Tiru model lego yg disediakan secara individu & buat presentation
Stage 2 : Tiru model lego yang disediakan secara berkumpulan & buat presentation
Stage 3 : Bina model mengikut kreativiti secara berkumpulan & present
Stage 4 : Bina model mengikut kreativiti secara individu & present

Haa..lepas tu barulah interview..kalau lulus 4-4 stage tu, nanti akan dihantar ke California untuk training. Tak pasti pulak terus pegi or camne...itu yg aku dapat tau la..tapi klu ade sesape yg terbaca entry aku ni dan dia lebih tau harap dapat betulkan. Aku just nk share je ye..Kepastian bukan 100%.hehe

Dan oleh sebab itu lah, aku pun cabut!!! wahahahaha...dan sebab2 lain, hampir 90% yg datang nk interview tu adalah lelaki..bape ketul je pompuan..tapi bila pikir2 balik, rugi lah pulak..hehehe..takleh nk sahut cabaran betul aku ni. Alaaa...tu namanya takde rezki tul tak?

Jomlah layan gambar pulak..ada antaranya di Malaysia yer..sumber aku dapat dari google.






 
  







manis said : bestkan??? rasa cam nk main jerk..

6 comments:

HaNTwO said...

pokcik baru tau pasal ni heheheheh...

aku yang manis^_^ said...

hehe..model builder ni lebih kurang cam arkitek ler jgk kut..tapi sambil2 keje leh main lego...yuhuuu

apisv2 said...

mengunjungi dan menggegarkan blog anda..
nice blog..;)
apisv2©

fika79 said...

waaa..kenapa takde kategori budak2 erh..sure anak i boleh masuk..heheh

aku yang manis^_^ said...

@fika79

hehe...sbb kerjaya ni profesional model builder..budak2 tak tau nk buat calculation mcm subjek fizik tu..heheh.

nk buat model lego mcm gambar2 kat atas tu bukan main taram jerk mcm kite main kat umah...tp ade formula untuk calculate supaya model lego sama sebijik dgn bangunan atau objek sebenar, cnthnya ketinggian bangunan, lebar kawasan & mcm2 lagi..heheh..just 4 sharing..tgk gambar2 tu mcm senang je kan? tp sbnrnya sgt mencabar otak..heee.. :P

Wahidah said...

pernah dgr pesal model builder ne masa tgk rancangan remaja..nice one la..al the best k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...