Thursday, December 22, 2011

Berapa senduk nasi perlu untuk mengenyangkan perut?



Setiap kali korang makan, berapa senduk nasi yang korang perlukan untuk mengenyangkan perut?

1 senduk?? Mungkinkah??? cukuplah tu, i tengah diet ni
2 senduk?? Oklah kut...malu nak tambah sebab 1st time makan dengan pakwe baru
3 senduk?? Kau rasa badan besar macam aku ni cukup ke 3 senduk??
4 senduk?? Eh kau ni, makan free belasah jelah selagi perut belum kenyang. Untung-untung boleh cover sampai esok
5 senduk?? Kau dah giler ke apa, nak bagi perut aku meletop makan banyak-banyak. Lainlah kau, perut kau besar makan banyak pun takpe
6 senduk?? Kau lah yang giler, selera macam anak gajah. Berhenti makan sebelum kenyanglah, ikut sunnah Nabi.

Tepuk dada, tanyalah selera masing-masing ye. =D

Sebenarnya “… makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan…” (Surah al-A’raf, ayat 31)
Jadi pada yang ingin jaga kesihatan, jagalah pemakanan kita. Makananlah sedikit tetapi kerap, ini pun salah satu tips untuk diet.

2 comments:

Abhamz said...

salam, makan jika lapar dan berhenti sebelum kenyang...tp ramai ke yg boleh buat?

manis said...

boleh buat kajian ni.. =D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...