Saturday, November 23, 2013

Tanda-tanda BersalinAssalamualaikum
Alhamdulillah, minggu ni kandungan saya dah 37 minggu tapi masih belum ada tanda-tanda nak bersalin lagi.
Nebes toksah cakaplah, sampai termimpi-mimpi. huhu
Tak terbayang macam mana saat-saat nak bersalin tu. Mudah-mudahan semuanya selamat.

Buat bakal-bakal ibu yang hampir nak melahirkan, jom baca tanda-tanda bersalin ni.
Actually kat dalam buku merah & nurse pun dah banyak kali ingatkan tentang tanda-tanda bersalin kan.
Tapi takpelah, kita baca banyak kali..ngee

1. Kontraksi Rahim

Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan anda sudah sampai masa untuk bersalin. Sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. Sekiranya ia berlaku setiap 5 minit secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.
Kontraksi biasa atau Braxton Hicks contraction agak berbeza, ia kurang menyakitkan dan tidak teratur dan akan hilang dengan sendirinya tidak lama kemudiannya.
2. Sakit Belakang
Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.
3. Pecah ketuban
Dalam cerita drama atau filem,wanita selalunya sedar yang mereka bakal melahirkan apabila ketuban mereka pecah. Tapi ia bukan realiti sebenar.
Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.
Pecah ketuban berlaku pada segelintir wanita hamil sahaja dan sekiranya anda mengesyaki yang ketuban sudah pecah, jumpalah dengan doktor dengan segera.
4. Bloody Show
Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj. Ini adalah pluk mukus yang menghadang sebarang kemasukkan asing kedalam cerviks. Ia juga menghalang sebarang kuman dari merebak kepada bayi. Sekarang pluk ini sudah tiada dan bayi sudah boleh bergerak kebawah dengan perlahan-lahan.
5. Serviks terbuka
Sebaik sahaja kontraksi berlaku, pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walaubagaimanapun, cuma doktor sahaja yang boleh mengetahui perubahan ini semsa pemeriksaan faraj.

Haaa...kalau dah ada tanda-tanda kat atas, terus pergi hospital k. ;)
Sebelum keluar dari blog saya ni, jom tengok artikel yang lebih menarik kat sini KLIK JE KAT SINI

Sumber

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...